Linux systeem zelf bouwen vanaf de grond af aan

Linux is eigenlijk het synoniem voor vrijheid en keuze, er worden veel distributies aangeboden op verschillende niveau’s. Bijvoorbeeld een Linux systeem met de Red Hat of SUSE Enterprise Linux distributies merk je dat je veel minder ruimte hebt ten opzichte van hoe het systeem is gebouwd.

Zelf je eigen Linux systeem bouwen

Dit is absoluut perfect wanneer je een kant en klare oplossing zoekt, maar als je zoekt naar iets wat meer flexibel, tolerant en modulair is moet je toch in een andere richting kijken.

Deze flexibiliteit is een duidelijke uitruil die kantelt op de vraag wie het systeem onderhoudt. Als je een enterprise Linux kiest (waar je waarschijnlijk voor moet betalen) zijn het de onderhouders van de distributie die de ervoor zorgen dat je systeem op tijd de belangrijke updates krijgt ongeacht wat jou kennis van veiligheid en stabiliteit is. Met een enterprise Linux en zelfs ook met een desktop Linux distributie wordt je deze verantwoordelijkheid uit handen genomen. Dit gaat dan ten koste van de flexibiliteit van het systeem.

Voor diegene die liever meer flexibiliteit willen, zijn er Linux distributies waarmee je je systeem van de grond af kunt opbouwen.

Debian Linux

Debian wordt beschouwd als een ‘grootvader’ onder de Linux distributies. Het werd oorspronkelijk in 1993 uitgebracht. Er zijn veel distributies op Debian gebaseerd, de meest beroemde is Ubuntu Linux. de Debian stabiele branche is een van de meest stabiele en goed onderhouden distributies die er zijn. De aangeboden flexibiliteit van Debian komt door het feit dat de installatie gebeurt via de command line en het bevat standaard geen grafische desktop. Iedereen die een installatie van Windows XP heeft getrotseerd zal geen probleem hebben met Debian en de ncurses installer. Debian is een solide keuze voor iedereen die nog niet eerder een Windows (of Wayland) systeem heeft geïnstalleerd en geconfigureerd.

Arch Linux

Arch Linux is een zeer populair. Het Arch Linux IRC kanaal op Freenode zit altijd vol met enthousiastelingen. Hulp krijgen van de Arch gemeenschap is makkelijk echter je zal het werk zelf moeten doen. Arch is uitgebracht in 2002 en is dus lang niet zo oud als Debian. Het installeren van Arch Linux is over het algemeen het moeilijkse deel. Wat zeker weer makkelijker wordt door de uitstekende documentatie in de Arch Wiki en de installatie handleiding. Er valt veel te leren bij het doen van een Arch Linux installatie inclusief de opslag configuratie, lokale configuratie, het genereren van een bestandssysteem tabel (/etc/fstab/) met de gewenste aankoppel punten en het installeren van een bootloader.

Eenmaal klaar met de installatie, kan je vervolgens opstarten en beginnen met het installeren van extra software zoals grafische omgeving en je andere favoriete pakketten. Arch is een uitstekende keuze voor iedereen die meer wil weten over Linux systemen. Arch geeft altijd snel nieuwe software pakketten vrij zodat je er zeker van kan zijn dat je altijd de meest recente versie van je favoriete software gebruikt. Dit heeft wel het gevaar dat de software niet zo uitgebreid is getest en je loopt kanst dat je systeem kan crashen. Maar dit wordt beschouwd als eigen verantwoordelijkheid. Er zijn veel redenen waarom Arch Linux wordt aanbevolen zoals; het is niet zwaar, het is actueel, het is flexibel en de gemeenschap. Arch Linux is altijd een goede keuze voor diegene die een beetje meer tijd wil investeren in het onderhouden van hun systeem.

Slackware

Slackware is een van de andere ‘grootvader’ distributies, het is de oudste actief ontwikkelde Linux-distributie, het is ouder dan Debian al is het met slechts drie maanden. Het is legendarisch in de Linux gemeenschap het draagt het meest de geest van UNIX, meer dan andere systemen. De kernprincipes zijn eenvoud en zuiverheid, Slackware zit niet vol met versluierde configuratietools of wijzigingen in de software pakketten. De installatie is relatief eenvoudig, maar laat dat je niet voor de gek houden.

Gentoo

Gentoo is er ook al een tijdje. Het vereist, net als de anderen op de lijst, een grondige kennis van het systeem om het te onderhouden. Met Gentoo worden alle pakketten samengesteld vanuit de bron, zelfs tijdens de installatie. Dit resulteert in het feit dat Gentoo de langste installatietijd van alle distributies heeft.

Maar bij het samenstellen van je eigen pakketten kan je de compilator aanpassen voor je CPU. Dit zorgt voor een aanzienlijke prestatie. Echter Gentoo heeft ook nadelen, het staat erom bekend vaak te crashen wanneer er volledige systeem ugrades worden uitgevoerd. Dit is voor veel mensen een reden om Gentoo niet te gebruiken.

Linux From Scratch

Linux From Scratch, de naam zegt het al. Het is niet zozeer een distributie maar meer een set van boeken, gidsen, tutorials en filosofieën. Deze publicaties zijn op grote schaal beschikbaar en het mooie is het is gratis. Linux From Scratch is niet voor beginners, het vereist bestaande kennis van ontwikkeling, de command line utilities en Linux. Linux From Scratch is alleen dat, vanuit het niets opgebouwd.

Je verzamelt zelf de juiste pakketten, stelt ze zelf samen en installeert het ook zelf. Je configureert je systeem volledig handmatig. Er is geen pakket manager en je zal dus zelf alles bij de bron moeten ophalen. Linux From Scratch is niet helemaal geschikt op een productie systeem, het is meer een educatief avontuur. De filosofie van Linux From Scratch is door je eigen systeem helemaal zelf op te bouwen je een begrip ontwikkeld dat niemand anders je kan bieden. Linux From Scratch is niet echt een distributie, het is een systeem om systemen mee te bouwen en het laat al het werk, al het onderhoud aan de verantwoordelijkheid van de beheerder over.

Maak je al gebruik van één van de bovenstaande distributies en denk je genoeg te weten van Linux systemen? Mogelijk wil je dan eens FreeBSD uitproberen. Een standaard FreeBSD installatie is vrij eenvoudig, maar je bent verplicht al je extra software na de eerste installatie te installeren.

FreeBSD

FreeBSD komt, net als de anderen in de lijst, niet met een grafische omgeving. Het verschilt van Linux op vele manieren, maar veel van de software kan op allebei uitgevoerd worden. FreeBSD heeft ook een hele andere cyclus van release. De upgrades gaan meer op de manier zoals dat met MAC Os (OS X) en Windows gaat.

Hierdoor neemt de ruimte voor flexibiliteit af, maar er zijn meer systemen in de FreeBSD familie. Bijvoorbeeld PacBSD (voormalig ArchBSD zoals in Arch Linux), UbuntuBSD, DragonflyBSD, OpenBSD, NetBSD en nog een aantal meer. Ieder met zijn eigen manier van werken. Veel van hen zijn het FreeBSD systeem met verschillende user-space systemen.

Met welk Linux systeem heb jij gestoeid en wat zijn je ervaringen? Ik ben benieuwd.

Bron

Update: Wil je meer weten over open source software? Ik kreeg van iemand naar aanleiding van dit artikel de volgende tip: Understanding Open Source Software, and How It Makes You Money Online

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *